Ce gust are prajitura voastra?

trecut Am citit recent cartea ,, Puterea Prezentului” a lui Eckhart Tolle.

 Marturisesc ca nu am inteles nimic. Desi pare usoara, capitolele ei trateaza teme profunde  si de aceea nu am putut-o citi neintrerupt deoarece, dupa fiecare capitol, am fost tentat sa o  las din mana pentru a ma gandi la cele citite. Ideile mi s-au amestecat treptat ajungand in  final la un conglomerat pe care nu am putut sa-l disec in idei punctuale, asa dupa cum sunt  obisnuit.

 Am apelat totusi la recenzii ale acestei lucrari si am inteles ca Eckhart Tolle vine cu teza de a  ne concentra pe ceea ce suntem noi acum, astazi. Mereu ne gandim la ce s-a intamplat in  trecut, ce s-ar putea intampla in viitor, dar mai niciodata nu ne ancoram in momentul  prezent, pentru a ne bucura de el. Inseamna sa fim prezenti in, acum”, ca putem sa facem ca  fiecare moment din viata sa insemne ceva.

 Asa cum va spuneam, nu am inteles prea multe la inceput, insa norocul meu a fost sa aflu de  o poveste orientala care m-a facut pe loc sa remarc ce inseamna sa traiesti cu intensitate clipa de acum, ce inseamna sa faci din fiecare clipa traita, o adevarata incantare.

Asadar, un maestru zen fiind foarte batran, era pe patul de moarte si si-a anuntat discipolii ca pana in cursul serii nu va mai fi cu ei. Auzind, acestia au venit la el sa il vada  si sa primeasca un ultim cuvant de invatatura.

Insa, dintre toti, ucenicul cel mai apropiat al maestrului a plecat la piata. Ceilalti contrariati l-au apostrofat:

- Maestrul tau isi da duhul in coliba sa si tu pleci la piata?

Discipolul le-a raspuns:

-Stiu ca maestrului ii place o anumita prajitura, asa ca ma duc sa i-o cumpar.

Prajitura era greu de gasit, dar in cele din urma a reusit sa o cumpere si a venit cu ea in fuga la maestru.

Discipolii adunati in jurul maestrului erau ingrijorati – acesta parca astepta pe cineva. Deschidea ochii si se uita , apoi ii inchidea iar. Cand sosi in sfarsit discipolul , maestrul ii spuse: ,, Asadar ai venit. Unde este prajitura?”

Discipolul scoase prajitura, fericit ca maestrul intrebase de ea.

Maestrul muribund lua prajitura si o manca cu foarte mare placere.

Cineva l-a intrebat: ,, Care este ultimul tau mesaj maestre? Care sunt cuvintele pe care vrei sa le tinem minte?”

Maestrul a zimbit si a spus: ,, Ah, prajitura aceasta e delicioasa!”

Acum am inteles intreg mesajul lui Echart Tolle. Asta inseamna un om care traieste aici si acum: ,, Prajitura asta e delicioasa!” In fata momentului prezent, chiar si moartea este lipsita de relevanta. Momentul urmator este anulat, nu are nicio insemnatate. Acest moment – aceasta prajitura e delicioasa! Prezentul este singura clipa pe care o stapanim, singura noastra certitudine. Este frumos mesajul lui Eckhart Tolle, acela de a ne gandi mai putin la trecut ( lucrurile deja s-au consumat ) si de a ne preocupa mai putin viitorul ( este doar o asteptare a noastra ) si sa ne bucuram in totalitate, sa traim cu intensitate singura noastra certitudine care este clipa prezenta.

Deci, ,, prajitura voastra este delicioasa?”

Leave a Reply