Despre nesiguranta

rhei ,, Panta Rhei” – adica totul curge este o expresie celebra a filozofului grec Heraclit, de  acum aproximativ 2500 ani in urma.

Ce vroia sa spuna? Anume ca totul curge asemenea unei ape, ca totul este trecator,  intr-o continua schimbare, ca nimic nu ramane constant, fix, stabil.

Cred ca una dintre cele mai mari frici ale omului modern o constituie nesiguranta si  aceasta este data de faptul ca tehnologia si viteza mare de circulatie a informatiilor,  fac ca schimbarea sa se produca foarte rapid, nu numai in centre urbane importante  cat si in cele mai indepartate locuri.

Vrem  sau nu, trebuie sa admitem ca schimbarea a devenit o realitate, o constanta a  vietii noatre.

Pare un joc de cuvinte, un non sens : constanta vietii noastre a devenit ceva care nu este constant, care  se schimba de la clipa la clipa.

De aici si aceasta spaima a omului: vrea sa se simta in siguranta in mijlocul unui univers a carui natura este fluiditatea si dinamica.

A cauta siguranta este o incercare naiva de a te ascunde din calea schimbarii , adica din calea vietii daca mentinem rationamentul anterior.

Majoritatea vor sa se imunizeze la schimbare si de aceea isi creaza un sistem de  protectia al propriului ,, eu”. Dar cu cat construiesti in jurul tau ziduri mari de aparare, cu atat devii prizonier al lor, iar singuratatea se accentueaza din ce in ce mai mult.

Cu cat iti doresti sa te aperi mai mult de schimbare, teama nu dispare si in plus creste si gradul de insingurare.

Aceasta problema nu poate fi rezolvata prin izolarea si fortificarea propriului ,, eu” ci din contra.  Darama zidurile pe care ti le-ai creat, iesi din izolare si apropie-te de ceilalti.

Cred cu tarie ca a face fata nesigurantei nu se realizeaza prin a te baricada, ci diametral opus, prin iesirea in afara zidurilor mentale create si apropierea, comuniunea cu ceilalti. Nu vei reusi tu singur ci doar tu impreuna cu ceilalti.

 

 

Leave a Reply