Fericire din nimic

fericire imagine

Cu totii ne putem incadra in cele patru stari:

 Nefericit – cu totii stim ce inseamna asta – viata este un cosmar.

Fericit din motive negative  – cand oamenii sunt nefericiti, incearca adesesa sa-si   imbunatateasca starea apeland la obiceiuri sau comportamente care ii fac sa se simta bine pe   termen scurt, dar care sunt daunatoare pe termen lung. Dintre acestea as putea mentiona ;   alcoolul, privitul prea mult timp la televizor, supraalimentatia, ,,terapia prin cumparaturi’’,   sex  excesiv, droguri .

Fericit din motive pozitive – o relatie armonioasa cu familia si prietenii, sanatate, o cariera de success, stabilitate financiara, o casa si o masina frumoasa, putere, fizic armonios, etc.

La toate acestea ravnim cu totii, insa ce se intampla daca pierdem cumva unul sau mai multe lucruri din cele enumerate anterior? Devenim pe loc nefericiti, iar daca nu stim cum sa gestionam situatia,  ajungem pana acolo cand viata noastra se duce de rapa.

De ce oare toate astea? Pentru ca toti factorii enumarati mai sus si care ne fac fericiti, sunt doar acele conditii exterioare din viata noastra. Atat timp cat exista, ne produc starea de fericire, iar daca dispar, devenim brusc nefericiti si frustrati.

Totusi , in adancul sufletului, suntem constienti ca viata nu inseamna numai evitarea sau reducerea suferintei si mentinerea situatiei ,, sub control’’. Adevarata fericire nu inseamna doar insumarea unor experiente placute. In adancul sufletului, fiecare dintre noi constientizam ca ea inseamna mult mai mult.

Fericit din nimic – aceasta este adevarata fericire – o stare psihologica de pace sufleteasca si bine, care nu depinde de circumstantele exterioare.

Ea nu inseamna euforie, a sari intr-un picior de bucurie, nu inseamna experiente traite la intensitate maxima; nu presupune un zambet permanent si nici bucurie superficiala.

Este mult mai simplu; inseamna sa ai permanent un sentiment de multumire si impacare cu tine insuti; nu mai depinzi deloc de factorii exteriori, nu mai extragi nimic din acestia; din contra, aduci fericirea ta in mediul inconjurator.

Majoritatea oamenilor isi concentreaza atentia pe fericirea din motive pozitive si din cauza aceasta se ostenesc sa adune cat mai multe experiente fericite la un loc. Nu spun ca este rau, insa nu este sigur. Mai trebuie ceva in plus, mult mai profund.  Sa incercam sa ne cream un sentiment permanent de multumire, indiferent de experientele bune sau rele din exterior,  care sa ne sustina o viata permanent fericta.

Fericirea din nimic este de fapt acea stare de fericire neconditionata. Viata nu este intotdeauna perfecta, insa, in acest caz, indiferent de circumstante, veti ramane fericit.

 

 

Leave a Reply