Metoda acordarii Notei 10

10Eu consider ca fiecare om este valoros, fiecare are o aptitudine remarcabila, in oricine zace o piatra pretioasa care asteapta sa fie slefuita.

Este important doar sa avem incredere in fiecare, sa nu mai comparam oamenii pe baza calificativelor, sa-i lasam sa se dezvolte in domeniile spre care se simt atrasi, sa acordam incredere fiecarui om in parte.

Eu zic sa aplicam si noi practica ,, Acordarea notei 10”. Este o abordare extraordinada ce promite sa va schimbe atat pe dumneavoastra cat si pe ceilati.

Nota 10 poate fi acordata oricui, indiferent de categoria sociala din care face parte. Cand acorzi aceasta nota te adresezi oamenilor cu respect, cu incredere in valoarea lor, in capacitatea lor de evolutie si autorealizare.

Am aflat de Metoda Acordarii Notei 10 de la un profesor american care la inceputul fiecarui an, acorda tuturor studentilor sai nota 10. Exista totusi si o cerinta unica pentru ca acestia sa castige acest calificativ: studentii vor trebui sa trimita profesorului in termen de doua saptamani o scrisoare prin care sa isi imagineze ca deja au finalizat anul de studii si vor spune: ,, Draga domnule profesor, am obtinut nota 10 pentru ca…” dupa care trebuie sa povesteasca, cat mai detaliat cu putinta, toate lucrurile facute pana anul urmator, care au condus sa merite acest calificativ.

In redactarea scrisorii trebuie sa priveasca retroactiv, sa mentioneze tot ceea ce au intreprins pe durata anului, ca si cum acele realizari ar fi de domeniul trecutului.

Ce intereseaza cel mai mult este omul care devine fiecare student, atitudinea, simtamintele, viziunea lui despre lume.

Astfel studentilor li se oferea oportunitatea sa se concentreze asupra persoanei care ar fi dorit sa devina, asupra obiectivelor si lucrurilor pe care trebuie sa le intreprinda.

De asemenea, prin aceasta metoda de acordare a notei 10 , profesorul se situeaza de aceeasi parte a studentului, devine aliatul acestuia, un om de incredere care doreste dezvoltarea iar nu un ,, dusman” al acestuia, asa cum se intampla de cele mai multe ori.

Nota 10 acordata in avans exprima o relatie de parteneriat, echipa si incredere reciproca. Reprezinta o expresie a progresului fiecarei parti.

Sunt ferm convins ca nu ar mai trebui sa judecam pe semeni dupa aparente, dupa algoritmi de evaluare, cu ajutorul a diverse instrumente de masura, ci din contra, sa creditam pe fiecare, sa descoperim frumosul , aptitudinile si competentele lui, sa cautam piatra pretioasa ce zace in adancul fiecarui om si sa-l ajutam sa o slefuiasca.

Cu totii putem fi creditati cu Nota 10!

 

Leave a Reply