Puterea legaturilor slabe

oameniDe multe ori mi s-a intamplat sa am nevoie de ceva: de ajutor intr-o anumita problema, de sprijin, de un sfat, o vorba inteleapta sau chiar de un ajutor financiar.

Ce am facut in acest caz? Bineinteles am apelat la ajutorul rudelor si prietenilor, care de cele mai multe ori m-au ajutat in masura posibilitatilor.

Ce am observat interesant este faptul ca de cele mai multe ori am fost in totalitate sprijinit de catre niste cunostinte intamplatoare – prieteni ai unor prieteni – oameni care nu erau nici necunoscuti, nici prieteni apropiati. Aceste persoane le-am cunoscut intamplator, de abia stiu cine sunt, nu avem lucruri apropiate, nu avem sau avem foarte putine cunostinte comune, insa cu toate acestea mi-au oferit ajutorul lor. Omul in general, este dornic sa ajute neconditionat, daca poate.

Genul acesta de relatii de care am avut parte sunt numite ,, legaturi slabe”.

Eu am constatat ca aceste ,, legaturi slabe” sunt adesea mai importante decat prietenii sau rudele de care suntem atasati prin legaturi tari, deoarece legaturile slabe ne dau acces la niste retele sociale din care altminteri nu facem parte.

Daca suntem inconjurati permanent de legaturi tari, prieteni, rude, nu aflam de multe informatii si oportunitati care apar, fiindca tot timpul discutam cu prietenii cei mai buni, lucram alaturi de ei, citim acelasi tip de lectura, avem preocupari comune. In momentul in care ei au aflat de o noua oportunitate , noi stim deja, la randul nostru, despre ea.

Din contra, cunostintele cu care avem legaturi slabe – persoane de care ne ,, ciocnim” intamplator, sunt aceia care ne dau informatii noi, lucruri si oportunitati noi, modele diferite de rationament – de care altminteri nu am fi aflat niciodata.

Mi-am dat seama ca daca nu as avea multe legaturi slabe, as fi lipsit de informatii venite din alte elemente ale sferei sociale si as fi limitat doar de stirile si perceptiile prietenilor apropiati.

Ceea ce doresc eu sa recomand este faptul ca pe langa legaturile tari date de catre rude si prieteni, este bine sa ne cultivam si cat mai multe legaturi slabe, diverse cunostinte, oameni pe care ii intalnim destul de rar , neavand relatii apropiate, dar care ne pot aduce destula plus valoare in viata noastra.

Leave a Reply