Regula numarul 6

6Despre aceasta regula cu numarul 6 am aflat din cartea lui Benjamin Zander – ,, Arta Posibilului”.

Autorul este dirijorul orchestrei simfonice din Boston si de asemenea, sustine seminarii de leadership la importante corporatii americane.

Astfel, Ben Zander se afla la un moment dat in biroul unui prieten al sau, prim ministru al unei tari si discutau diverse lucruri comune.

Deodata a dat buzna inauntru un consilier al primului ministru, foarte infuriat, gesticuland nervos, racnind, izbind si dand cu pumnul in masa.

Foarte calm prim ministru tarii gazda il admonestaza:

-Peter, ii spune el, fi te rog amabil si aminteste-ti Regula numarul 6, la care Peter se calmeaza pe loc, isi cere scuze si se retrage.

Dupa acest incident, cei doi isi reiau discutia inceputa initial.

Dupa aproximativ 20 de minute, linistea este din nou intrerupta de o femeie isterica, cu parul in vant si gesticuland puternic. Din nou intrusa este salutata cu urmatoarele cuvinte:

- Mary, aminteste-ti, te rog, de Regula numarul 6.

Imediat doamna se calmeaza, isi cere scuze si se calmeaza.

Cand scena se repeta a treia data, Benjamin Zander il intreaba foarte curios pe primul ministru ce se intampla, care este secretul Regulii numarul 6.

-Foarte simplu, raspunde prim ministrul: Regula numarul 6 este ,, Nu te lua prea in serios”.

- Ah, este o regula foarte buna.

Dar curiozitatea merge mai departe:

- Si care sunt celelale reguli?

- Nu mai exista altele.

Din aceasta relatare am retinut ca atunci cand suntem prinsi in diverse probleme importante si urgente, cand simtim ca acestea ne depasesc, ca nu mai putem sa le facem fata, ca ne provoaca incordare si tensiune, este bine sa ne oprim pentru un moment, sa ne luam o pauza de relaxare, poate chiar sa abordam cu umor situatia si sa actionam cu mai multa intelegere si intelepciune, fara furie si nervozitate, poate chiar sa ne distantam putin de probleme pentru a le putea privi cu obiectivitate.

 

Leave a Reply