Starea de lacusta vs starea de urias

covid In timpurile biblice, Dumnezeu isi indeamna poporul sa treaca apa Iordanului si sa     cucereasca celelalte popoare din jur.

Istraelitenii doreau acest lucru, insa se loveau de poporul fiilor lui Enac. Acesta era   mult la numar si toti erau foarte  inalti de statura, asemenea unor uriasi. Pareau   infricosatori si imposibil de invins.

Asa ca, toti luptatorii israeliteni spuneau: ,, Cine se poate impotrivi fiilor lui Enac?   Noua ni se pare ca suntem fata de ei ca niste lacuste, cum putem sa-i invingem?”

Aceasta este doar o povestire biblica insa ,, uriasii lui Enac” sunt prezenti si in zilele noastre. Uriasii moderni care fac sa parem ca niste lacuste sunt pretutundeni. Putem enumera, actualmente puternicul virus Covid 19, somajul, scaderea economica, lipsurile,pierderile, bolile, razboaie, etc.

Daca ne intoarcem la poveste, interesant este ca nicaieri nu se afirma ca uriasii fii a lui Enac le-ar fi spus israelitenilor: ,, Fugiti de aici, cum va inchipuiti voi ca ne veti invinge? Uitati- va la voi, sunteti mici asemenea unor lacuste, nesemnificativi pentru noi!”

Nu, uriasii nu au spus nimic in acest sens. Israelitenii insisi s-au catalogat drept niste lacuste, drept niste persoane marunte, fara putere. Totul era in mintea lor, constiinta lor ii minimiza, ii facea invinsi inainte de a incepe razboiul. Mintea lor era de fapt obstacolul ,, urias” de care nu puteau trece.

Vis a vis de uriasii moderni , mai ales de cei de la inceputul anului 2020, mai exact  coronavirusul. Nu am auzit pana acum nicaieri strigand acest urias virus, sa abandonam lupta, ca noi oamenii suntem doar niste ,, lacuste” in fata lui, fara niciun fel de putere. Cu toate acestea, suntem cuprinsi de panica, de spaima terifianta.

Mai inainte de toate, noi oamenii suntem ,, lacuste” in propria nostri ochi si tocmai de aceea le parem astfel ..uriasilor”.

Cu alte cuvinte, tu nu poti fi in fata altora, decat asa cum esti prezent in fata ta, in fata constiintei tale.

Aseaza-te in fata oglindei si priveste-te! Cum te vezi?  O ,,lacusta” umila si infricosata sau mai bine ar fi sa incerci sa te vezi asemenea unui urias?

Reevalueaza-ti constiinta de sine, incepe sa te simti ca un ,, urias”, fa din tine un centru al puterii, reducand astfel la nimic fostii

,, uriasi” care iti terorizeaza zilele.

Ceea ce vreau sa transmit este faptul ca, totul este in constiinta noastra, totul depinde de ceea ce credem ca suntem si credem ca putem face. Totul se afla  in imaginatia noastra, in mintea noastra.

Ca sa trecem peste absolut orice obstacol trebuie sa renuntam la statutul de ,, lacusta”, de neputinta si victima si sa trecem la starea de ,, urias” , puternic, maret, cu atitudine pozitiva.

Solutia tuturor obstacolelor se afla doar la noi insine, la nimeni altcineva.

Leave a Reply