Va place lumea VUCA?

F1401C_A_LG Am auzit recent un termen care mi s-a parut interesant: VUCA World.

Este de fapt un acronimL

V – volatility

U – uncertainty

C- complexity

A – ambiguity.

Acestea reprezinta de fapt caracteristicile lumii in care traim: neclara, confuza, cu mai multe  intelesuri, incerta, in care totul se poate pierde pe nesimtite, care nu o poti stapani si de  asemenea, foarte complexa.

Eu cred ca aceste caracteristici ale vietii au fost dintotdeauna, insa omul nu le-a resimtit acut  pana acum datorita faptului ca lucrurile se miscau cu destul de multa lentoare.

Insa, prezentul si mai ales viitorul vor trai la viteze nemaintalnite, volumul total de cunoastere creste exponential de la un an la altul, informatia a devenit foarte usor de accesat si aproape ,, perfecta”.

Viata accelereaza constant la viteze uriase, tehnologiile ne acapareaza, totul devine o cursa pentru performanta si eficienta.

Ce este de facut pentru a rezista acestei vieti complicate in care traim?

As spune ca trebuie si este necesar sa intelegem cat mai bine rolul schimbarii si sa renuntam la acea stare de aversiune impotriva ei.

De asemenea, sa incercam sa fim cat mai adaptabili si flexibili la toate evenimentele care apar si dispar continuu.

Dar eu cred ca pentru a razbi in aceasta lume nebuna VUCA, la fel de important este ca ascultam , sa invatam si sa ne modelam dupa adolescenti si tineri. Da, ati citit bine. Acestia creaza prezentul si viitorul, ei determina tendintele, ei vor stabili valoarea si viziunea incotro se indreapta omenirea. Totul le apartine iar noua nu ne ramane decat sa invatam de la ei si sa ,, mergem pe mana lor” deoarece nu ne vor dezamagi.

Leave a Reply