Eu nu sunt un adept al introducerii neologismelor, mai ales al celor de origine anglo- saxona si care se refera la domeniul business. Multi ajung sa vorbesca cu o multitudine de englezisme incat nu mai stii in ce limba se exprima – un amestec de romana si engleza – care te face mai degraba sa nu intelegi nimic. Insa vorbitorilor in acest limbaj li se pare ca sunt sofisticati.
Cu toate acestea, am intalnit recent un termen englezesc – feedforward – care mi-a trezit atentia.
L-am cautat in dictionarul on line englez roman si nu figureaza. Nici in Dex nu este pomenit si chiar nici Google translate nu il gaseste.
Din aceasta cauza m-am gandit sa discut astazi despre acest termen – feedforward.
Ca sa intelegem mai bine semnificatia acestuia, hai sa ne gandim mai intai ce inseamna un alt cuvant care ne este foarte familiar – feedback. Acest termen se refera la o analiza a ceea ce ai facut in trecut: ai facut bine, ai facut erori, ce ai invatat din experiente, cum te-ai raportat sau altceva asemanator? Este esential sa primim feedback atat din partea noastra cat si a celorlalti, pentru a ne imbunatati invatarea si performanta. Feedbackul trebuie sa acopere atat rezultatele unei actiuni cat si procesul in sine.
Ca sa rezum, in general desfasuram actiuni, intreprindem experimente, dupa care le analizam sa vedem daca au mers asa dupa cum ne-am dorit sau nu, evaluam rezultatele si tragem concluzii de imbunatatire.
Dupa cum este usor de observat, feedbackul se refera doar la trecut, la ceea ce s-a intamplat, reprezinta o radiografie a celor ce deja s-au petrecut. Este foarte bine, insa ce facem totusi cu ceea ce urmeaza sa se intample, ce facem cu ceea ce dorim sa realizam, cu planurile noastre de viitor?
Dupa parerea mea, este importanta si analiza a ceea ce a fost, insa mie imi place sa ma centrez mai mult pe ceea ce va urma, pe multitudinile de oportunitati care ar putea sa apara, intr-un cuvant pe viitor.
Daca cuvantul ,, feedback” are un sens static si limitativ, nu pot decat sa ma bucur de descoperirea noului termen despre care discutam aici, acela de ,, feedforward”, care promite un sens dinamic, expansiv. Daca ne gandim putin, feedforward este un cuvant compus iar forward inseamna inainte, din fata, avansat, indraznet, progresist.
Din aceasta cauza mi se pare foarte interesant ,, feedforward” deoarece te face sa te gandesti la viitor, reprezinta o analiza a ceea ce urmeaza, planificare.
Poti oferi si solicita ,, feedforward”, aceasta insemnand ca discuti despre sugesti si propuneri care ar putea duce la o diferenta pozitiva si semnificativa in ceea ce faci. Te face sa gandesti despre viitor, sa visezi si sa stabilesti strategii, sa fii pozitiv si creativ.
Insa cea mai mare valoare a termenului ,, feedforward” este aceea ca nu te limiteaza. Daca feedbackul te face sa te gandesti la trecut, la ceva deja consumat, feedforwardul iti permite sa te eliberezi de restrictii, sa gandesti fara limite, la scara mare, teama dispare din toate punctele de vedere iar sentimentul de incredere si pozitivism se instaleaza cu precadere. Te vei gandi ca traiesti doar pentru viitor iar lucrul acesta iti va genera energie si determinare. Cu aceasta abordare, orice moment poate deveni extrem de valoros, apare viziunea catre care tinzi.
La final, as vrea sa va ganditi la urmatorul aspect: atunci cand primiti feedback, in general apar sentimente negative. Dar ce se intampla atunci cand primiti sau oferiti feedforward? Va veti simti cu siguranta optimisti si puternici, dornici de noi aventuri ale vietii.
Un feedback de calitate va ajuta sa va imbunatatiti performantele in toate domeniile vietii, iar un feedforward clar va ajuta sa va proiectati viitorul asa cum il doriti.
2 Comments
Buna Tarquinius,
Iti urmaresc de ceva timp postarile pe blog si vreau sa te felicit pentru initiativa, care sper sa dainuiasca in timp si sa te incurajezi, sa nu te opresti. Imi place felul cum reusesti, sa punctez, dar intr-un mod cat se poate de realist. Revenind la problema pe care ai ridicat-o la fileu, vreau sa-ti spun ca termenul „feedforward” – inseamna anticipat, adica se refera la actiuniile viitoare. Atunci cand ai un interlocutor care foloseste acesta expresie, de fapt el iti pune in valoare si iti incurajeaza abilitatile tale, care ar trebui conturate in actiuni, care se vor desfasura in viitorul apropiat si nu cel indepartat. Chiar daca este folosit cu sens pozitiv, oarecum te impinge, te forteaza sa pui in aplicare acele ideii, care, posibil vor imbraca un proiect cat se poate de palpabil.
Sper ca am reusit sa ma apropii de o explicatie la fel de logica ca si a ta!
O zi usoara!
Cu drag,
Cristina Lupan
Multumesc Cristina.