In filmul ,,What the Bleep Do We Know?” ( ,,Ce naiba stim noi?”) este relatata o poveste care s-a petrecut pe vremea lui Cristofor Columb. Atunci cand acesta a ajuns in Lumea Noua, membrii triburilor nativ-americane bastinase nu au putut vedea uriasele nave ancorate in largul marii, desi acestea se aflau chiar in fata lor. Neexistand niciun precedent pentru o asemenea experienta, mintea lor a sters pur si simplu informatia vizuala care nu corespundea viziunii lor prestabilite asupra realitatii, respectiv paradigmei acceptate de ei. Singurul care a perceput a fost samanul tribului, care a intrat intr-o stare de transa, incercand sa vada cu alti ochi decat cei ai mintii sale constiente. El a fost primul care a vazut navele straine, invatandu-i apoi si pe ceilalti membri ai tribului cum sa se uite la ele pentru a le vedea.
Indiferent daca este adevarata sa nu, aceasta poveste reprezinta o metafora de stimulare a mintii de a reusi sa perceapa, sa constientizeze, lucruri care exista in realitate, dar pe care nu le vede datorita constrangerilor si limitarilor in care te-ai dezvoltat.
Cu totii ne dorim in permanenta sa obtinem cat mai multe lucruri si experiente pe care ni le dorim. Facem si eforturi considerabile in vederea realizarii acestora. Insa, cateodata nu se indeplinesc, nu ,,ne iese”, iar in acest caz suntem nefericiti. Ne consideram fara noroc, frustrati.
Dar poate ca nu este asa. Poate ca tot ceea ce ne dorim este aici, in fata noastra, trece pe langa noi, il atingem, insa nu suntem constienti de acest lucru. Nu putem percepe intreaga realitate care ne inconjoara. Este nostim si intrigant. Suntem de fapt niste orbi.
Consider ca in jurul nostru se gasesc permanent oportunitati extraordinare, lucruri deosebite care ne-ar pune in valoare, care ne-ar infrumuseta si imbunatati viata, lucruri care ne-ar inalta si ne- ar face sa fim multumiti cu noi insine.
Problema este, ca cele mai multe sunt imperceptibile momentan pentru noi, invizibile si insesizabile.
Incearca sa iti construiesti mental propria ,, nava” care sa te conduca la a observa si gasi lucruri noi, care momentan sunt invizibile, in concordanta cu oceanul imaginatiei tale.
Gaseste acele lucruri neobservate din viata ta, care nu pot fi descoperite decat atunci cand intri intr-o alta stare de perceptie a realitatii.
Totusi, prin tehnici si antrenament adecvat, mintea noastra este capabila intr-un timp mai lung sau mai scurt, sa le descopere, sa le reveleze.
Provocarea noastra nu ar ramane decat in aceea, sa gasim metodele de ,, distorsionare a realitatii”, de a descoperi acele lucruri la care momentan nu avem acces folosind doar celor cinci simturi ale noastre