In cele ce urmeaza voi initia o serie de discutii despre FERICIRE.
Asa dupa cum spunea Aristotel acum cu 2400 de ani in urma,omul doreste mai mult decat orice pe lume, fericire.
Fericirea este lucrul cel mai important,idealul suprem al existentei umane,finalitatea omului.Idealul tuturor idealurilor.
In ultimele sute de ani, odata cu inceputul erei industrializarii, s-au facut progrese uriase in domeniile stiintei, tehnicii si tehnologiei, progrese medicale, s-au dezvoltat stiintele psihologice, cultura s-a dezvoltat si ea, insa omul a uitat se pare sa se mai ocupe si de interesul lui definitoriu,acela de a fi fericit.A existat progres neincetat in cele mai diversificate domenii insa dezvoltarea starii de fericire a fost data uitarii,omul s-a insingurat si izolat, a ramas corigent sau chiar repetent la acest domeniu.
Cercetatorii au facut studii pe mii de subiecti intrebandu-i ce anume isi doresc in viata .
Respondentii au afirmat ca isi doresc de la sanatate, bani, familie, copii, prieteni, o casa , masina , excursii, bijuterii pana la raspunsuri din ce in ce mai bizare, la modul de a dansa in Biroul Oval al Casei Albe,etc.
Foarte putini din cei chestionati au afirmat ca isi doresc fericirea.
Toate raspunsurile de mai sus nu reprezinta de fapt decat conditii exterioare care induc starea de fericire.Omul isi doreste foarte multe lucruri care ii creaza o stare de multumire, de bine , de confort, insa de fapt nu mai constientizeaza acea stare profunda care este data de elementele de mai sus, adica Starea de Fericire.
Fericirea din motive pozitive se datoreaza acelor conditii exterioare din viata noastra.
Intrebare: ce se intampla daca acestea se modifica in rau? Viata noastra se duce de rapa, iar fericirea se duce si ea.
Scopul meu este de a va prezenta ca exista si o stare de fericire continua care nu depinde de factorii exteriori, o fericire neconditionata care apare pur si simplu, doar datorita faptului ca traiesti .
Aceasta stare neuropsihologica de pace sufleteasca si de bine care nu depinde de circumstantele exterioare a fost denumita ,,Fericire Instinctuala”.
In acest caz, nu iti tragi aceasta stare din realitatea exterioara ci din contra emani si distribui fericire in jur.Traiesti din fericire mai degraba pentru fericire.
,,Fericirea Instinctuala” este echivalenta cu fericirea neconditionata;viata nu ne este intotdeauna favorabila, insa,indiferent de circumstante, veti ramane fericiti.
Cea mai buna metoda de a valorifica la maxim o zi este aceea de a te bucura, de a fi fericit; apoi aceasta stare sa o impartasesti si celorlalti din jurul tau:haideti deci sa ne bucuram!
Tot studiile stiintifice au arata ca ne nastem cu un anumit nivel de fericire ce tine de gena noastra.50%dintre constantele fericirii sunt determinate de factori genetici,iar restul de 50% sunt stabilite prin procesul de invatare de-a lungul vietii, de gandurile noastre obisnuite, de sentimente,cuvinte si actiuni.
Nivelul fericirii deci va ramane constant daca nu faceti un efort sustinut pentru a-l schimba.
In concluzie , prin ceea ce voi scrie in urmatoarele postari va invit alaturi de mine sa ridicam valoarea constantei de fericire pentru a ajunge la acea stare de ,, continuum”a fericirii.
Cred ca sunteti interesati,nu?Haideti sa lucram impreuna.
1 Comment
De ce anume depinde „Fericirea Instinctuala” daca nu de factorii externi?
Care sunt acei factori interni ce o determina si in ce masura o influenteaza?!