de Ana Iuliana Armanu
Mai demult, am creat o cutie pentru vise. Nu din nevoia de a le închide, mai mult pentru bucuria de a le scrie pe hârtie. Tot atunci am întâlnit oameni care i-au dăruit cutiei mele vise, scrise în joacă și însoțite de întrebarea foarte serioasă:”Dar ce faci cu ele?”
Le scriu acum, alese la întâmplare, ca o dovadă a faptului că dacă îi întrebi îndeajuns de serios, oamenii mari încă visează: ”visez să fie bine”, ”visul meu este secret”, ”visez să fie cel mai frumos Crăciun, să deschidem oficial cabinetul, într-un spațiu nou de împărățire, vreau o casă pe care să o construiesc împreună cu iubitul meu”, ”visez să fiu fericită”, ”visez la ziua în care îmi va trece răceala”, ”visez să împărățesc”, ”visez să mă fac aviator”, ”să se îndrăgostească de mine”și da, visul meu ”visez să vorbesc despre Educația pentru Iubire, într-un spațiu potrivit, cu oameni care îmi sunt dragi”.
Continuarea este despre un vis împlinit.
Imi imaginez că educația pentru iubire este un proces, o sumă de alegeri pozitive, capacitatea ta de a alege în mod conștient ceea ce te susține, ceea ce te valorizează. Cred că în mod greșit suntem învățați că ceilalți ne pot pune într-o lumină bună. Ceilalți pot aprinde becurile, însă e alegerea ta dacă vrei să te bucuri de lumină. Îndrăznesc să cred că educația pentru iubire schimbă felul în care ne raportăm la educație.
Dar dacă ceea ce am fost învățați pînă acum despre ”a învăța” este o continuă condiționare?
În educația pentru iubire nu există competiție deoarece nu te poți întrece cu ceilalți în a face alegeri bune pentru tine. Tu faci alegerile. Rezultatul alegerilor este înafara grilei de evaluare. A schimba felul în care privești educația nu înseamnă a fi creativ, a inventa noi strategii – înseamnă doar a alege cu ochii deschiși. Pentru tine. A fi de partea ta. Este poate cea mai puternică resursă și aceasta merită antrenată.
Acum, societatea este foarte preocupată să modeleze persoane eficiente, oameni competenți care se descurcă în orice situație, foarte bine pregătiți în profesiile lor. Am întâlnit copii care au un program foarte încărcat: trebuie să particip la concursul de matematică, să merg la cursuri de înot, de bune maniere, să îmi fac temele, să citesc, trebuie să obțin un rezultat mai bun decât al colegului meu.
Am întâlnit copii de 10 ani cu preocupările unui adult. Am întâlnit copii hiperspecializați, hipercompetitivi, superpregătiți. I-am ascultat și am încercat să mi-i imaginez maturi. Ocupați, prinși într-o formare continuă, într-o luptă grea pentru un job mai bun, pentru o mașină mai mare, pentru o locuință într-o zonă mai bună. Mai bun, mai mare, mai puternic, mai bogat, mai mult. Mereu mai mult.
Stop. Părinți din toată lumea, vă rog, opriți-vă!
Opriți-vă pentru un moment și răspundeți. Alegerea pe care o faceți în acest moment pentru copilul vostru este pentru binele său din acest moment, sau mai degrabă servește construirii unui viitor luminos?
Această alegere creează contextul potrivit pentru un prezent pozitiv?
În acest moment aș vrea să introduc în discuție termenii de prezent pozitiv și viitor pozitiv. Ecuația e simplă. Fiecare părinte își dorește un viitor sigur și prosper pentru copilul său, iar pentru a împlini această dorință investește toate resursele posibile: timp, energie, bani, emoție și informații. Parcursul educațional al unui copil este un drum lung, cu suișuri și momente de cădere, iar în numele educației se fac nesfârșite alegeri. În numele educației copiii sunt implicați în activități de care nu se bucură, urmează un program încărcat, devin speriați la gândul că rezultatele nu vor fi satisfăcătoare. Pentru educație și prin educație copiii sunt purtați tot mai departe de prezentul pozitiv.
Întregul concept de educație pentru iubire are o idee centrală – gândul că în orice context al vieții tale e nevoie să fii de partea ta. Să faci alegeri care te susțin, care te pun in valoare, care te onorează. Viața însăși este un lung șir de alegeri și cred cu tărie că îți datorezi ție asta. Nu familiei, nu prietenilor, nu societății. Ție. Ai datoria să fii cel mai bun prieten al tău. Să te iubești pentru că ești singuul om care te cunoaște cu adevărat. Pentru că înainte de a fi fiul cuiva, iubitul, prietenul, colegul sau partenerul cuiva, ești al tău.
Întotdeauna ești mai întâi al tău.
Fii educat în spiritul iubirii. Fii prieten cu tine însuți și ai încredere că din aceasta doar lucruri bune vor înflori.
Pentru a putea contura măcar un viitor prosper este nevoie să cunoști valoarea prezentului pozitiv. Îi voi spune părintelui: ai grijă ca în tot ce face, învață, vede, încearcă, cunoaște copilul tău, să existe bucurie. Câtă vreme sunt mici, puterea de decizie a copiilor este limitată. De cele mai multe ori, ei ne arată simplu lucrurile care îi fac fericiți, insă alegerea rămâne totuși principala grijă a părintelui. Amintește-ți că principala ta sarcină este aceea de a aduce bucurie copilului tău, în momentul prezent. Pentru că bucurându-se de ceea ce trăiește, nu de ceea ce va trăi, copilul învață să fie mulțumit.
Copilul sărbătorește viața.
Viitorul pozitiv se poate naște doar în realitatea celui care experimentează prezentul pozitiv.
Dar, dacă va fi mulțumit, veți spune, copilul se va opri din dezvoltare, nu va fi pregătit pentru societatea în care trebuie să te lupți pentru o viață bună. Va deveni, poate, ineficient. Va fi lipsit de apărare în fața obstacolelor vieții.
Cred că acest gând vine din mintea unui om profund nemulțumit de sine însuși, un necunoscător al propriei realități.
Un copil mulțumit, ancorat în prezentul pozitiv este bucurie pură. Dezvoltarea sa este în plină desfășurare deoarece un copil mulțumit rămâne creator. Iar acesta este un mare dar.
Să rămâi creator în viața ta.
La început suntem cu toții creatori, insă această energie se stinge în momentul în care începem să trăim pentru ce va fi. În momentul în care sacrificăm bucuria de acum, pentru o bucurie pe care ne-o imaginăm mai mare și mai frumoasă. Și ea se întâmplă întotdeauna în viitor.
Cred în educația pentru iubire așa cum cred că oamenii mari se vor împrieteni cu ei înșiși. Din toată inima.
Fii educat în spiritul iubirii. Îndrăznește!
1 Comment
asta e de inceput de an?!