Indiferent ce definitie dati succesului,cei care au obiective clar definite au mai multe realizari.Oamenii care stiu bine ce vor au mai multe sanse sa ajunga acolo unde si-au propus.
Obiectivul-dupa unii- este mult mai important decat,sa zicem, educatia sau inteligenta unei persoane.
Acesta este rezultatul concret si masurabil pe care vrem sa il obtinem intr-o perioada de timp determinata.
Oamenii ale caror obiective sunt in concordanta cu valorile lor obtin mai multe satisfactii si impliniri.
Obiectivele scot la iveala calitatile pe care le aveti si va determina sa dati tot ce aveti mai bun.
Emotiile negative cum ar fi nemultumirea,teama,nelinistea,stresul,supararea si deprimarea ii coplesesc pe cei care nu au nicio directie in viata,nicio preocupare sau speranta.Stabilind obiective,trecem de la faza de visuri ce pot fi indeplinite intr-un viitor indepartat,care plutesc in deriva, la rezultatele si relatiile pe care le dorim.
Obiectivele sunt clare.Ele se definesc in cuvinte care va dau o imagine mentala clara si concisa a ceea ce doriti sa realizati.De asemenea,obiectivele concrete trebuie sa fie si masurabile.Cuantificati fiecare obiectiv astfel incat la sfarsitul anului sa nu aveti dubii asupra faptului daca ati castigat sau ati pierdut jocul, ori in ceea ce priveste gradul in care v-ati apropiat de obiectivul propus.
Obiectivele concrete trebuie fixate intr-o perioada de timp determinata.Dupa ce v-ati propus obiectivele anuale,stabiliti si termene de esalonare pe tot parcursului anului.
Obiectivele partiale ne stimuleaza sa continuam,rasplatindu-ne pe parcurs.
Cand va fixati obiectivele,asigurati-va ca v-ati gandit bine care domenii din viata voastra se asociaza cu fiecare din rolurile voastre.De exemplu,rolul de a fi propriul manager sau instructor include de obicei domenii ca sanatatea,forma fizica,educatia,imbunatatirea abilitatilor personale,relaxarea si distractia.
Pentru a va stabili obiective,incepeti prin a alege unul dintre roluri,notand toate domeniile asociate acestui rol.Apoi, scrieti-va obiectivele pe care vi le-ati propus pentru anul urmator,urmati-va intuitia si glasul interior.
Asigurati-va ca obiectivele corespund valorilor voastre personale.
ROL__________________________________________________
|
Domenii incluse: ___________ _____________ ___________
___________ _____________ ____________
OBIECTIVE: |
Iata ultimul pas inainte de finalizarea obiectivelor voastre pentru cel mai bun an: o trecere in revista finala pentru a va asigura ca aveti cele mai bune sanse de realizare a obiectivelor propuse.Scopul acestui pas este sa va asigurati ca sunteti hotarat in privinta fiecarui obiectiv,ca fiecare are sanse de succes.
Evita obiectivele de tipul „ar trebui”.
Descopera dorintele tale reale, fa deosebirea intre dorintele tale mari si cele marunte.
Dorintele mari va mobilizeaza mai mult decat cele marunte si va sigura mediul in care va puteti exprima.
Dorinta marunta este de fapt lipsa de vointa.Amanarile nesfarsite,dezamagirea si lipsa respectului de sine sunt rezultatele ,,dorintelor marunte” – ale lipsei de vointa.