Ai facut planul pentru cele mai bune 12 luni ale tale?
Tine-l la vedere.Pune-l undeva unde sa dai in permanenta de el.
Din nou, constiinta e totul.Rezerva-ti cateva minute pe zi pentru a citi planul.El trebuie sa iti capteze atentia,sa te impinga la actiune si sa iti focalizeze eforturile tot timpul anului.
Solutia de siguranta E-S-P
E Executia – identifica ce actiuni trebuie sa intreprinzi si treci la fapte
S Sprijin – un instructor, un coleg,un prieten – orice forma de sprijin – ne ajuta sa identificam ce avem de facut ( E ) si ne sprijina sa trecem la noua paradigma stimulativa ( P )
P Paradigma – care ne poate conduce la esec sau succes.Indepartarea obstacolelor interioare contribuie enorm la reusita noastra.
Faceti ceea ce trebuie de facut (E),treceti la o paradigma care sa va stimuleze (P) si gasiti pe cineva care sa va sprijine (S) sa le realizati pe primele doua.
Echilibrul dintre E si P este fragil.El poate fi influentat de o problema care de obicei este una interioara,determinata de o paradigma restrictiva care contesta succesul.
Trebuie sa reusesti un echilibru intre obiectivul dorit si modul in care percepem sansele de reusita.
Dar cand combinati actiunea exterioara cu concentrarea interioara, lucrurile se schimba radical.Trebuie nu numai sa schimbati ceea ce faceti,ci si modul de a gandi si simti.
Schimbarea comportamentului exterior (E) sau a mediului intern mental si emotional (P) schimba ceva,dar nu suficient.Evolutia benefica si de durata are loc atunci cand amandoua se desfasoara in acelasi timp.
De asemenea, vine sa intregeasca aceasta simbioza si sprijinul (S).Ne descurcam mult mai bine daca exista un prieten cu care ne intalnim periodic pentru a ne verifica progresele si a vedea cum ne descurcam.El este oglinda noastra.
Cautati o persoana cu preocupari similare si sprijiniti-va reciproc.Secretul sta in dorinta voastra de a va sprijini sa faceti ceea ce stiti.
CAPCANE:
Cele mai descurajante influente sunt mesajele negative si inhibante pe care ni le trimitem noi insine.
O alta capcana o reprezinta gandurile care ne vin in minte, de aceea trebuie sa fim foarte atenti ce facem cu ele.
De asemenea, este foarte periculos si negativismul celorlalti.
Cautati persoane care va sprijina si care doresc cu adevarat sa reusiti.Ascultati casete cu mesaje incurajatoare,cititi carti care sa va sprijine sa faceti ceea ce doriti cu adevarat.
REGULA ORGANIZARII TIMPULUI DE AUR
Invatati sa va organizati.
Timpul de aur este timpul pe care il petrecem cu activitatile importante, care nu sunt urgente – activitatile din coltul din dreapta sus al matricei.
Se numeste asa deoarece timpul necesar desfasurarii acestui tip de activitate va rasplateste inzecit decat timpul pe care il investiti in alte tipuri de activitati.
De asemenea,deoarece tendinta fireasa este ca lucrurile sa devina urgente,concentrandu-va asupra activitatilor din coltul din dreapta sus,viata voastra va deveni mai putin stresanta si complicata.
Activitatile care sunt ,,importante, dar nu urgente” sunt activitatile sau proiectele care va preocupa cel mai mult.
Ocupati-va mai intai de activitatile timpului de aur!Totul se va schimba.Procedand asa,devenim loiali noua insine si valorilor noastre.
Puneti pe primul plan cele zece obiective prioritare.Acordati prioritate persoanei voastre si valorilor personale.Restul vine de la sine.
Aveti nevoie doar de disciplina si concentrare asupra lucrurilor care va intereseaza cel mai mult.
Fixati-va obiectivele anuale dupa care divizati-le in obiective lunare si saptamanale.
La sfarsitul fiecarei luni,rezervati-va 30 de minute si analizati planul pentru cel mai bun an.
In centrul intregului sistem se afla sedinta saptamanala de planificare a timpului de aur.Identifica pasii pe care trebuie sa-i faci in saptamana urmatoare pentru a te apropia de aceste obiective.
Acest exercitiu,practicat regulat,ne pune in contact cu valorile si prioritatile noastre personale.
Programul pentru sedinta saptamanala de planificare a Timpului de Aur
1.Revizuiti obiectivele timpului de aur pe saptamana trecuta si vedeti ce ati realizat
2.Uitati-va la obiectivele lunare si,daca este cazul,fixati-va obiective saptamanale ale timpului de aur care sa va asigure realizarea fiecarui obiectiv lunar
3.Ganditi-va la fiecare rol,punandu-va urmatoarele intrebari:
- Care este cel mai important lucru pe care vreau sa-l realizez in acest rol saptamana aceasta?
- Ce pot face pentru a schimba lucrurile in cadrul acerstui rol?
4.Fixati-va un obiectiv saptamanal al timpului de aur pentru fiecare rol in functie de raspunsurile date.
Sistemul timpului de aur nu se refera la timp,ci la echilibrul din viata voastra – sa traiti viata astfel incat valorile voastre personale sa nu fie sacrificate in urmarirea activitatilor urgente,presante pe termen scurt.
Comments are closed.