În mod aproape intuitiv,fiecare dintre noi se raportează la motivație ca la o componentă absolut necesară pentru afirmarea și acționarea noastră în toate domeniile vieții. Spunem că nu suntem motivați să facem ceva sau că am avut motivele noastre pentru a ne comporta într-un anume fel la un moment dat. Însă cel mai adesea remarcăm lipsa motivației noastre și ne întrebăm care sunt tainele creșterii ei astfel încât să devenim eficienți și să trăim viața din plin.
Să ne gândim la o sarcină pe care v-ați propus să o rezolvați. Ați stabilit încă de la început scopul activității formulându-l în termeni cât se poate de clari.Știți că dispuneți de înzestrarea intelectuală necesară și că aveți o inteligență deosebită,memorie excelentă,imaginație și un limbaj bogate.De-a lungul anilor v-ați format deprinderi și ați dobândit priceperi utile. Celelalte persoane sunt dispuse să colaboreze și vi se pun la dispoziție toate instrumentele tehnice astfel încât să rezolvați sarcina în timp util și la standarde înalte. A avea toate acestea la dispoziție nu este suficient nici pentru inițierea travaliului și nici pentru finalizarea a ceea ce v-ați propus. E nevoie de imbolduri care să pornească din interior și care să vă stimuleze,să activeze resursele energetice cu care sunteți înzestrați.
1.Primul și cu siguranță cel mai important pas în abordarea motivației este separarea între exterior și interior. Cine sau ce mă motivează?
Sfera motivației e construită din fenomene interne, ceea ce face ca principalul responsabil să fie chiar persoana în cauză. Formulări de tipul “Nu mă motivezi suficient pentru ca să fac…” au devenit clișee verbale care nu au o susținere reală și nici efecte profunde pentru a produce schimbarea. Cu alte cuvinte,vestea zilei de astăzi este că cel mai bine ne motivăm singuri pentru o acțiune căci toate resursele sunt în interiorul nostru! Ce este motivația? O cauză internă a comportamentului.
2.Selecția motivelor.Care este cel mai important? Eu cum aleg?
Întreaga ființă umană se dezvoltă în urma învățării,a asimilării a ceea ce vine din exterior.Dar toată această însușire și schimbare este realizată printr-o selecție motivațională.Astfel se explică de ce persoane diferite răspund în mod diferit la una și aceeași replică sau provocare,de ce o persoană nu reacționează la fel în momentele vieții ei. Motivația este cea care ne face mai rezistenți sau mai permeabili la influențele din afara noastră.
La început sesizăm o stare de neliniște,un disconfort care anunță întreaga ființă că s-a produs un dezechilibru. Și cum psihicul nostru caută mereu starea de echilibru și de liniște vom începe să căutăm căi pentru satisfacerea acestei nevoi primordial și firești. Multe motive se vor perinda prin mintea noastră și va trebui să selectăm deprinderea care ne va fi de folos în acel moment. Pentru fiecare dintre aceste motive adresăm întrebarea “de ce?” . De ce să plec? De ce să lucrez? De ce să reacționez într-un anume fel? Esențial pentru acțiunile noastre este să răspundem sincer și rațional la această întrebare simplă însă plină de înțelesuri.
3.Reglarea comportamentului.La acțiune!
Identificând un motiv potrivit și personal, comportamentul nostru va fi determinat,energizat și orientat către îndeplinirea cu succes a sarcinilor pe care ni le-am propus. Acum realizăm cum motivația ne împinge să facem lucruri cu o deosebită energie și cum am selectat tocmai acele informații și deprinderi care ne sunt utile pentru îndeplinirea sarcinii pe care ne-am propus-o.
Dansul acesta e circular deoarece o acțiune bine susținută de motivație reprezintă și influențează baza pe care se vor construi și selecta motivele noastre viitoare.
În concluzie, pentru a fi cât mai eficienți și pentru a regăsi bucuria de a trăi în fiecare plan al vieții este nevoie să înțelegem că motivația pornește din interior și mobilizează toate acțiunile noastre. A ne educa și a ne schimba presupune recunoașterea stărilor de angoasă și de disconfort pe care le resimțim atunci când avem de îndeplinit o sarcină.Răspunzând în mod conștient la întrebarea “de ce ?” vom alege acele motive care ne reprezintă și care sunt potrivite pentru noi înșine.Rezultatul este un comportament susținut atât rațional cât și energetic,o profunzime a abordării și un sens minunat pentru pașii pe care îi facem zi de zi în propria familie,la serviciu și în grupul de prieteni.
Cu toții am fost înzestrați cu motivație și este un moment extraordinar pentru a învăța cum să ne folosim de ea pentru a ne face viața mult mai frumoasă!
Psihoterapeut Ana-Aurelia Băianu
Willing – Psihoterapie & Dezvoltare personală